Dijital Zorba Karşımda Durma (Hafta 6)

Konu anlatımı ve soru çözümleri içeren videodan konuyu tekrar edebilirsiniz.

Siber Zorba Olma (Farkına Var)

Konuya geçmeden bu konu neden önemli farkına varalım.

Siber Zorbalık Nedir? Videosu

Dijital zorbalık veya siber zorbalık ise bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır.

Bir bireyin bir başkasını kasıtlı olarak rahatsız etmesi, kötü davranmak ya da dalga geçmek için dijital iletişim araçlarını, akıllı telefonları ya da diğer elektronik aygıtları kullanması ve bunu tekrar etmesidir.

Siber Zorbalar Bize Nasıl Yaklaşır?

Siber Zorbalığı Önlemek için Neler Yapabiliriz?

Siber Zorbalık: Neler Yapmalıyız, Neler Yapmamalıyız?

Uygulama I

1. Görev: Yaratıcı Slogan Etkinliği

"Dijital zorba olmamak için, uyulması gereken kuralları" kısa, esprili, eğlenceli ve çarpıcı
hâle getirecek, sloganlar ve cümleler bulalım. Bu sloganı yazarken aşağıdaki soruları da dikkate alınız;

• Sloganınızın amacı ne?
• Kimler için hazırladınız?
• Sloganınız nerelerde yer alacak? (Televizyon, sokak panoları, reklam tabelaları, okullar, İnternet vb.)
• Sizce, bu sloganı duyduklarında insanların tepkisi nasıl olacak? Neler hissetmelerini ya da neler
düşünmelerini isterdiniz?

Slogan, düşüncelerinizi ya da vermek istediğiniz mesajları, insanların kolay hatırlayıp tekrar edebileceği şekilde, kısa, çarpıcı ve farklı sözler ile ifade etmemizi sağlar. Sloganlar, önemli iletişim araçlarıdır. Bize, akılda kalıcı önemli mesajlar verirler. Peki, iyi bir slogan nasıl olur? İyi bir slogan orijinaldir. Çünkü sıradan sloganlar, hemen unutulur. Eğlencelidir, insanlarda heyecan uyandırır. Kısa ve söylemesi kolaydır. Vermek istediğiniz mesajı, insanlar anlar ve arkadaşları arasında da sevdikleri sloganları kullanmak ister. Aklınıza gelen sloganlar neler? Sizce, neden bu
sloganlar aklınızda kaldı? Şimdi sizler de insanların akıllarında kalacak sloganlar için düşünmeye başlayın.

2. Görev: Hikâye Yazma Etkinliği

Şimdi sizden dijital yurttaşlık kurallarına uymayan bir çocuğun başından geçenleri anlatan bir hikâye yazalım. Bu hikâyeyi yazarken aşağıdaki soruları da dikkate alalım;
• Hikâyenin adı ne?
• Hikâye nerede geçiyor?
• Hikâyenin kahramanları/kişileri kimler?
• Hikâyede geçen kahramanlarının özellikleri neler?
• Bu hikâye kimler için yazıldı? Okuyanlar, bu hikâyeden ne öğrenebilirler?

3. Görev: Gazete/Televizyon Haberi Etkinliği

'Geçtiğimiz aylarda, İstanbul'da, 13-17 yaş arası 13.500 gencin katıldığı bir araştırma yapıldı. Bu
araştırmada çıkan bazı sonuçlar şu şekilde:

• Her 4 öğrenciden 3'ü her gün İnternet'e giriyor.
• Öğrencilerin %30'u parolalarında doğum tarihlerini kullanmakta bir sakınca görmüyor.
Bu araştırmayı konu alan bir haber yapacaksınız. Haberinizi gazete haberi ya da televizyonda yayınlanacak bir haber olarak düşünebilirsiniz. Haberinizde, İnternet kullanım oranları yüksek olan gençlere parola güvenliği konusunda neler söylersiniz?' Yazacağınız haberi aşağıdaki sorular doğrultusunda düzenleyin.

• Haberin başlığı ne olacak?
• Haber nerede yayınlanacak? Kaç kişiye ulaşacak?
• Haber nasıl bir etki yaratacak?
• Haberi izleyen öğretmenler, aileler ve gençler ne düşünecek?

Uygulama II (Dijital Yurttaşlık Sözleşmesi)

16-10-2022

İnternet dünyasında, herkesin uyması gereken çevrimiçi yurttaşlık kurallarını sizlerle birlikte yazılı bir sözleşme hâline getireceğiz. Sözleşmede yer alacak maddeleri sizler belirleyeceksiniz. Bu maddeleri belirlerken bugüne kadar öğrendiğiniz bilgileri hatırlayın. Oluşturulan sözleşme kurallarını sınıf olarak tekrar gözden geçirerek son şeklini yine birlikte vereceğiz. Daha sonra herkes sözleşmede yer alan maddelere uyacağını belirtmek üzere hepimize söz verecek ve sözleşmenin altına adını-soyadını yazarak daha iyi bir yurttaş olmak üzere sözleşmeyi imzalamış olacak.

Ders Sunusu ve Materyaller için tıklayınız

Konu Etkinlikleri