Konu anlatımı ve soru çözümleri içeren videodan konuyu tekrar edebilirsiniz.
Resimleri inceledikten sonra aşağıdaki sorulara cevap verelim.
1- Konuşmaların okunması veya anlaşılması kolay mı?
2- İletişim dili doğru mu?
3- İmla kurallarına uygun mu?
4- Bu şekilde konuşma ve yazmaya devam edersek neler olur?
Dil Yozlaşması
Dil yozlaşması kavramı dil eleştirisinden ortaya çıkmıştır ve bu dil yozlaşması zaman içerisinde korunmaya değer görülen köken özelliklerinin değişmesi yoluyla dillerin kaybolması korkusu olarak adlandırılır. Bu duruma örnek olarak; dil bilgisindeki, temel sözcük dağarcığındaki, genel anlaşırlıktaki veya ifade gücündeki çeşitlilik verilebilir. Dil kayması olarak dil yozlaşması en kötü durumda dil ölümüne yol açabilir.
Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken Türkçenin düzgün kullanımına dikkat etmemiz gerekir. Dilimizin bozulmasına yol açabilecek kısaltma ve terimlerden uzak durmalıyız.
Kültürel Yozlaşma
Yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkmaması sonucu meydana gelen kültürel bozulmadır.
Türkçeye yabancı kelimeler ekleyerek konuşmak ve yazmak ana dilimizin yozlaşmasına neden olmaktadır. Ayrıca yukarıdaki metinlerde olduğu gibi gereksiz ve yanlış kısaltma kullanmak da dilimizi bozmaktadır. Son zamanlarda İş yeri isimlerinin yabancı kelimelerden seçilmesi ya da yabancı kelimelerle Türkçe kelimelerin birleştirilmesi de buna örnektir.
Kaynaklar
ozgurseremet.com
turkcede.org
dersim-bilisim.blogspot.com
Ders Sunusu ve Materyaller için tıklayınız